pathinfo : /jvanmeir/jan.nsf/gr11/index.html http_referer : refencoded: googlesearch htmlfrontmatter v2attach 0 host : www.wandelwereld.benl
routeinfo
GR11 - Grand sentiers de l'Ile-de-France
Startplaats : kasteel van Sceaux
Kasteel van Sceaux, de oorspronkelijke vertrekplaats
Omstreeks 1955, toen de GR 1 nog volop in ontwikkeling was, kwamen enkele wandelaars op het idee om een tweede lange afstandspad in "Ile-de-France" te creëren. Het pad moest iets verder van Parijs afliggen dan de GR1, maar het doel moest wel gelijkaardig zijn : Parijse wandelaars interessante routes ter beschikking stellen. Begin- en eindpunt van dagetappes moesten zowel 's morgens als 's avonds vanuit de Franse hoofdstad vlot bereikbaar zijn via het openbaar vervoer. Door het combineren van trajecten moest het mogelijk zijn om meerdaagse trektochten te organiseren.

Kasteel van Chantilly
Kasteel van Chantilly
Het resultaat werd een lus van maar liefst 700km én een aanlooproute die min of meer de loop van de, wat Parijzenaars zelf de meeste Parijse van alle rivieren, "Bièvre" volgde. Onder het niet aflatende enthousiasme van Pierre Valette en Roger Fichepain werden eerst de delen ten zuiden en westen van Parijs verwezenlijkt. Het onstaan van de GR11 dateert van een tijd dat Parijs letterlijk uit zijn voegen begon te barsten. Door de uitbreiding van de agglomeratie moest men er voor zorgen dat het witrode wandelpad niet onderhevig moest zijn aan constante trajectwijzigingen. De ontwerpers zijn daar wonderwel mooi in geslaagd. Leg je de kaartjes van de eerste topogidsen naast het huidige traject, dan zal je merken dat het verschil echt minimaal is. De meeste wijzigingen waren noodzakelijk door de aanleg van autostrades of tgv-lijnen.

De grootste wijziging mocht het pad onlangs ondergaan. Enkele delen van de aanlooproute werden overgeheveld naar de nieuwe GR655 (Compostelaroute), de GR22 of gaan nu door het leven als een variante op het hoofdtraject. Tegelijkertijd onstond "La vallée de la Bièvre". Deze nieuwe aanlooproute volgt nu veel meer de gelijknamige rivier.

ChavençonWie op stap gaat langs het "Grand sentiers de l'Ile-de-France" zal ondervinden dat de Parijse regio veel meer te bieden heeft dan de Eiffeltoren, de Notre-Dame of de Champs-Élysées. Versailles en Chantilly zijn plaatsen die iedereen wel kent. De GR11 passeert nog tal van andere interessante streken, plaatsen en stadjes die allemaal op hun eigen manier bijdragen tot de geschiedenis van de Parijse regio. Niet alleen Senlis en Provins, Mantes-la-Jolie en Crépy-en-Valois, maar ook streken zoals "Le Vexin" en "Brie", en de bossen zoals die van Fontainebleau en Ermenonville zullen na je doortocht als muziek in de oren klinken.

Via dit dossier wil ik iedereen laten kennismaken met al dat fraais dat op amper 300km van ons verwijderd ligt. De info die je hier vindt is ver van volledig. Ik doe alleen een poging om allerlei plaatsen en geschiedkundige feiten aan te halen die ik langs dit prachtige langeafstandswandelpad ben tegengekomen. Naast de informatie die je hier vindt, biedt de regio nog veel meer, maar alles opsommen zou me te ver leiden. Opmerkingen worden dan ook in dank aanvaard.
© Jan Van Meirvenne - 2013
Top