pathinfo : /jvanmeir/jan.nsf/gr1/etappe19.html http_referer : refencoded: googlesearch htmlfrontmatter v2attach 0 host : www.wandelwereld.benl
routeinfo
Totale afstand 27,5
GR afstand 26,5


afstand tot GR 1
Reeds afgelegd via GR 1
Nog af te leggen via GR 1
Reeds afgelegd via GR 1
V : Saint-Nom-la-Bretèche
1,0
506,5
26,5
539,0
A : Porte Maillot
0,0
533,0
  0,0
566,5


Forêt Domaniale de Marly

Dit schitterend bos, tussen Versailles en Saint-Germain-en-Laye heeft een oppervlakte van 2000ha. Van oost naar west is het zomaar eventjes 12 km lang. De GR 1 maakt deftig gebruik van deze afstand om de wandelaar optimaal te laten genieten van al dat groen ! Meermaals gaat het ook op en neer en krijg je menig kuitenbijter te verorberen.

Parc de Marly

De GR1 is blijkbaar om een nog al onduidelijke reden verlegd. Vroeger volgde men hier kleine bospaadjes. Nu krijg je asfalt voorgeschoteld. Heb hier een oude traject gevolgd, zonder problemen. Vraag me echt af waarom ze hier het traject verlegd hebben. Let ook op. De poorten van dit park worden nogal vrij vlug gesloten. Sluitingstijd hangt aan elke ingang.

Le Camp

Tussen Louveciennes en La Celle St-Cloud sta je oog in oog met een prachtig Privé-domein : "Le camp". Aan de ingang heb ik het geluk om een praatje te kunnen slaan met de concierge. Het blijkt eigendom te zijn van een emir uit Qatar. Ze hebben die mens echter nog nooit gezien. Af en toe logeren er landgenoten, op missie in Parijs van hem.

Parc Saint-Cloud

Dit Parc ontstond als groene wandelzone en werd ontworpen in opdracht van Lodewijk de XIV. Wie zoekt op het internet naar foto's krijgt meestal de strakke tuinen te zien. Het park is (gelukkig) meer dan dat. De GR1 slingert zich doorheen het bos dat de grootste oppervlakte uitmaakt van dit domein. Op het einde krijg je nog een majesteus panaroma over de Franse hoofdstad voorgeschoteld.

Beroepswandelaar

In het parc Saint-Cloud kom ik een jongeman tegen met maar liefst 15 honden. De beestjes lijken door het dolle heen wanneer ze mij zien. Ik ook, maar dan meer wanneer ik het beroep van die man te weten kom : "Beroepswandelaar". Twee tot vier keer per dag komt in de bossen rondom Parijs wandelen met honden van Parijzenaars. Mensen die, door hun drukke leven geen tijd hebben om in de week te gaan wandelen met hun viervoeter. Al zestien jaar is dat zijn bron van inkomsten, iets waar hij goed van kan leven, zegt hij. Het doet mij dromen ...

Aqueduc de l'Avre

Eén van de grootste problemen van Parijs is de watervoorziening. Om dit probleem te verhelpen, begon men in het begin van de 19e eeuw met de aanleg van watertransportsystemen. Zo ook ontstond in 1893 het aqueduc de l'Avre. Het reusachtig waterleiding die per dag zo'n 80 miljoen liter water van Le Drouis in het departement Loir-et-Eure aanbrengt.

Bois de Boulogne

De GR 1 begint/eindigt via het Bois de Boulogne, waarschijnlijk het meest gekend bos van Parijs. Het bos kende men tot 14e eeuw als het Bois de Rouvray. Het kreeg zijn huidige naam toen Filip de IVe een bedevaart naar Boulogne-sur-Mer maakte. Hij kocht het bos van monikken om er een jachtdomein van te maken. In 1848 werd het bos eigendom van de staat, en in 1852 werd het aan de stad Parijs verkocht. Onder invloed van Georges-Eugène Haussmann transformeerde het tot het park zoals we het tegenwoordig kennen, met grasvelden en kronkelpaadjes. Behalve de Allée Reine Marguerite en de Avenue Longchamp werden alle rechte wandelpaden weggehaald. meertjes, smalle beken en een enkele kleine stroomversnelling werden aangelegd. De aarde die overbleef werd gebruikt voor het bouwen van de heuvel van de Parijse wijk Montmartre.
In het bos loopt ook de 35km lange GRP Bois de Boulogne.

Porte Maillot

Na meer dan 550km een domper op de feestvreugde. De GR-tekens leiden je gewoon in de richting van het metrostation. Geen bordje, geen aanduiding, niets. Zelfs geen kissmiss.
© Jan Van Meirvenne - 2013
Top