pathinfo : /jvanmeir/jan.nsf/gr1/index.html http_referer : refencoded: googlesearch htmlfrontmatter v2attach 0 host : www.wandelwereld.benl
routeinfo
GR1 - Tour de l'Ile-de-France
GR1 Tour ile de france
Onstaan van het pad

« Le GRģ 1 est un des plus anciens sentiers de Grande Randonnťe de France » lees je op website van de FFRP. Eťn van,... maar niet dť oudste. Dat is de GR 3.

Reeds in 1947 begonnen wandelaars plannen te smeden om een wandelpad langs Frankrijks langste rivier te ontwikkelen. De FFRP zag hier wel een opportuniteit in en ontwikkelde een systeem op dit concept over gans Frankrijk in te planten. Men tekende het basisnetwerk met Parijs, uiteraard, als centraal punt.
De hoofdassen moesten de grote regio's met elkaar verbinden : Alpen, PyreneeŽn, Atlantische Kust, Middellandse Zee, Vogezen, ....De GR's waren geboren.

Vermits Frankrijk Parijs is en Parijs Frankrijk, werden de nummers 1 en 2 voorbehouden voor de GR's die Parijs zouden aandoen. En zo kreeg het allereerste GR-pad niet het nummer 1 toegewezen.

Concept GR 1

Het doel van de GR 1 was de Parijzenaar toe te laten om via dagetappes de eigen streek rondom de hoofdstad te verkennen. Het RER-netwerk was volop in ontwikkeling. De GR 1 maakt dan ook optimaal gebruik van dit voorstadsnetwerk; Om de 25 ŗ 30 km komt men wel een treinstation tegen. Ideaal dus !

Waarom zelf de GR 1

In 2008 stapte ik de GR 12 tot in het hartje van de Franse hoofdstad. De GR 12 eindigt zelf een heel eind bůven Parijs. Hij vindt er aansluiting met de GR11. In 2010 nam ik de GR 11 onderhanden. 850km rondom Parijs in verschillende dagetapes !. Meer in meer geraakte ik onder de indruk van de Ile-de-France. Zoveel groen, zoveel bossen, zoveel natuur, zoveel cultuur, zoveel wandelmogelijkheden. En niet vergeten : zoveel gastvrijheid.
De link naar de GR 1 is dan natuurlijk niet ver. Deze GR, zo'n 530 km maakt net zoals de GR 11 een cirkel rondom Parijs, maar ietsje dichter.

Mijn oordeel

Wie denkt om via de GR 1 banlieu's, asfalt, autostrades en tonnen huisvuil tegen te komen, die komt van een kale reis terug ;-). Om meer ik het pad volgde, hoe mooier ik het vond. Verwacht uiteraard niet "les grand trucs", maar je zal versteld staan hoeveel natuur er rondom Parijs te verkennen valt.
© Jan Van Meirvenne - 2013
Top