pathinfo : /website/jan.nsf/gtpa-gr4-gr406/ernaartoe.html http_referer : refencoded: googlesearch htmlfrontmatter v2attach 0 host : www.wandelwereld.be:8080nl
routeinfo
Er naar toe
De makkelijkste, meest comfortable manier om ter bestemming te geraken is natuurlijk het openbaar vervoer. De regio PACA (Provence-Alpes-Cote-d'Azur) beschikt over een degelijk lokaal autobusnetwerk dat je moeiteloos in de grote steden brengt. Bussen sluiten daarbij ook naadloos aan op het TGV-net. Reserveer je kaartjes niet tot het dichtsbijzijnde TGV-station, maar boek je tickets samen met de hogesnelheidstrein.

Voor wie de GTPA tussen Digne-les-Bains en Entrevaux niet volledig kan afstappen zijn er nog andere mogelijkheden. Tussen Digne en Nice rijdt de lokale "Train des Pignes", uitgebaadt door de Chemin de Fer de Provence (CP). Haltes die je kan gebruiken zijn Digne, Thorame-Haute, Mťailles, Annot, Plan d'Entrevaux en Entrevaux.

Voor de GR406 kunnen de haltes BarrÍme en Chaudon-Norante nuttig zijn.

Frankrijk had vroeger veel lokale spoorlijnen die onder een lokale concessie reden van een van de Franse departementen. Na de nationalisatie in 1938 (ontstaan van de SNCF) is de Chemins de fer de Provence de enige lokale spoormaatschappij die op het Franse vasteland is overgebleven. Naast de CP zijn er nog een paar museumlijnen die op restanten van de opgeheven spoorlijnen rijden. De CP werd in 1890 opgericht als Societť des chemins de fer du Sud de la France. Het spoortraject werd in 1891 in gebruik genomen. Het mooiste deel van de tocht ligt tussen de dorpen in als de trein door het onbewoonde landschap met pijnbomen, in het Frans “pins”, in de spreektaal “pignes”, rijdt. De 3,5 km lange tunnel onder de Col Saint-Michel is de langste tunnel van de lijn. Het totale traject tussen Digne-les-Bains en Nice is 151 km lang.

Op 27 juni 2011 werd een postzegel uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de “train des Pignes”. Het tarief is 0,58 €.
© Jan Van Meirvenne - 2013
Top