pathinfo : /website/jan.nsf/gr20/index.html http_referer : refencoded: googlesearch htmlfrontmatter v2attach 0 host : www.wandelwereld.be:8080nl
routeinfo
GR20
Europa's zwaarste langeafstandswandelpad

Corsica GR20De GR 20 doorkruist Corsica in een diagonaal van noord naar zuid. De lengte is ongeveer 170km en kan afgelegd worden in 15 stapdagen. In totaal moet ongeveer 11 kilometer geklommen worden. Om het pad af te leggen heb je geen klimtechnieken nodig. Wel is een perfecte lichamelijke conditie en de nodige wandelervaring noodzakelijk om het ruwe terrein te trotseren. Het pad draagt het nummer 20, omdat dit het departementsnummer was toen Haute-Corse (2B) en Corse-du-Sud (2A) nog ťťn departement waren.

Update 25 maart 2014 : : In 2011 werd de dertiende etappe opgesplitst in 2 kortere delen van elk 4,5 uur. Deze etappe was indertijd 8,5 stapuren. Hiervoor werd de verouderde berghut van A Matalza compleet gerenoveerd. Ze biedt onderdak aan 39 personen. Zelf had ik het geluk om in 2012, eerder per toeval, de zoon van de gardien tegen te komen op de GR 1 in het bos van Fontainebleau. Heb je zelf zin om het ware verhaal achter deze aanpassing te weten te komen ? Een West-Vleteren of Orval doet wonderen ;-)


Route


De GR20 bestaat uit twee delen :
1. Het noordelijk deel start in Calenzana en eindigt in Vizzavona. Het is het moeilijkste deel, vanwege de steile en rotsachtige paden, maar het is ook mooier.
2. Het zuidelijk deel loopt van Vizzavona naar Conca en is iets "makkelijker", maar minder spectaculair. Het Coscione plateau met zijn groene weiden is hier het hoogtepunt.

Overzichtskaart

Het kaart hieronder toont de GR20 in het blauw. De genummerde 'markers' tonen de verschillende overnachtingsmogelijkheden die je onderweg tegenkomt.
Calenzana (begin), Conca (eindpunt) en Vizzavona (midden) zijn groen gemarkeerd. De normale overnachtingsplaatsen zijn rood, terwijl de alternatieve rustplaatsen zwart gekleurd zijn.

Etappes
 1. Calenzana
 2. Refuge d'Ortu di u Piobbu
 3. Refuge de Carrozzu
 4. Refuge d'Asco Stagnu (Haut Asco)
 5. Refuge de Tighjettu
 6. Bergeries de Ballone (alternatief voor Tighjettu)
 7. Refuge de Ciottulu di i Mori
 8. Castellu di Verghio (alternatief voor Ciottulu di i Mori)
 9. Refuge de Manganu
 10. Refuge de Pietra Piana
 11. Refuge de l'Onda
 12. Vizzavona
 13. Bergeries de Capannelle
 14. Col de Verde (alternative voor Prati)
 15. Refuge de Prati
 16. Refuge d'Usciolu
 17. Refuge de Matalza
 18. Refuge d'Asinao
 19. Col de Bavella (alternative voor Paliri)
 20. Refuge de Paliri
 21. Conca
© Jan Van Meirvenne - 2013
Top