pathinfo : /website/jan.nsf/gtpa-gr4-gr406/index.html http_referer : refencoded: googlesearch htmlfrontmatter v2attach 0 host : www.wandelwereld.be:8080nl
routeinfo
GTPA, GR4, GR406
Traject

Dit minidossier handelt over een 13-daagse trekking doorheen de Alpes-de-Haute-Provence. Gelieve verder te denken dan enkel het woordje Provence. Associeer het woord enkel met warme temperaturen. Denk vooral aan de woorden Alpes en Hautes. De route die ik gevolgd heb gaat alles behalve over makkelijk terrein. Over die bijna twee weken zowat 15km klimmen en dalen over een afstand van ongeveer 260km maakt dat deze tocht echt niet van de poes was.

Ik ga hier niet veel verder in detail over de GR's, op het internet vind je genoeg literatuur waar je je gading vindt. Toch een kleine resumé.

GTPA

De Grande Traversée de Préalpes is een route die ontstaan is als gevolg van het grote succes van de GTA ( Grande Traversée des Alpes, onderdeel van de GR5).
De route start eigenlijk in Serres. In het departement Hautes-Alpes loopt hij samen met de GR946. Vanaf Sisteron heeft hij gezelschap van de GR6. Enkel vanaf Saint-Geniez heeft hij een eigen traject, en dit tot bijna eindpunt in Entrevaux, Hier loopt hij nog enkele kilometers samen met de GR4. Het is het stuk tussen Sisteron en Entrevaux dat ik de eerste week heb afgelegd.
Noot : de GTPA heeft ook een versie voor mountainbikers. De "vttroute du soleil" kom je meermaals tegen.

GR 4

Net vóór Entrevaux pikte ik in op de GR4. Vanaf de chapelle Saint-Jean du Désert volgde ik de witrode markering van de lange afstandswandelroute Middelandse Zee - Atlantische Oceaan. Om een goede accomodatie te vinden is men volgens de topogids genoodzaakt om de variante te nemen richting Soleilhas. Achteraf gezien zijn op de hoofdroute 2 gite d'étapes te vinden (zie beschrijving etappe 10).

GR 406

De Voie Impériale bestaat als wandelroute reeds meer dan 20 jaar. Begin 2011 werd ze opgenomen in het Franse GR-Netwerk. De route volgt een heel stuk hetzelfde traject dat Napeléon zou afgelegd hebben toen hij Elba verliet. Gelukkig wandelt men niet altijd in de voetsporen van de Corsicaan. Kleine paadjes en uiteraard nogal wat topjes vormen de hoofdmoot.

Topogids

Om de trekking voor te bereiden heb je slechts 1 topogids nodig.
De "La Haute Provence par les Gorges du Verdon... à pied®" kan je bestellen via Grote Routepaden of bij de betere reisboekhandel.
De laatste editie dateert van juni 2011 en bevat een beschrijving en praktische info van alle 13 etappes. Waar nodig heb ik bij elk traject nog extra nuttige info geschreven, info die je niet vindt in de topogids.
© Jan Van Meirvenne - 2013
Top