pathinfo : /website/jan.nsf/gr20/tips.html http_referer : refencoded: googlesearch htmlfrontmatter v2attach 0 host : www.wandelwereld.be:8080nl
routeinfo
Tips
Belangrijk.

Sinds 2010 is reserveren voor de hutten noodzakelijk. Jammer maar helaas. De GR20 is op die manier het slachtoffer van zijn eigen succues.

Eten en slapen.

Berghutten (refuges) langsheen de GR20 bieden zowel basicaccomodatie als bevoorrading. Slaapplaatsten variŽren van 25 tot 50 (zie etappes). Meestal hebben ze slechts 1 slaapzaal (dortoire) met stapelbedden en matrassen. Overal kan je nabij de berghutten kamperen, op andere plaatsen is dit verboden. Een tent meenemen is een goed idee, want zeker tijdens de drukke periodes en in de kleinere berghutten kan men niet iedereen van een bedje voorzien.

De berghutten worden uitgebaat door het Parc naturel rťgional de Corse (PNRC). Prijzen in 2009 waren : 10€ voor een bed, 5€ per persoon om te kamperen. Onderweg zijn er nog enkele (betere) alternatieven die je kunnen helpen met een verdiende nachtrust. (zie etappes).

De berghutten zijn de enige mogelijke bevoorradingsplaatsen die je onderweg tegenkomt. Soms is het mogelijk om af te dalen naar dorpjes in de dalen, maar reken hiervoor telkens een dag extra.

Al hetgene hierboven geschreven staat telt enkel voor dan maanden juni tot september. De PNRC-berghutten blijven wel het hele jaar open, maar verwacht geen eten, bevoorrading, water, verwarming en verlichting tussen november en mei.

Het weer

GR20 betekent bergen en bergen betekent onvoorziene omstandigheden. Niettegenstaande het in de zomermaanden erg heet kan zijn, is een plotse onweersbui steeds mogelijk. Tijdens de maanden juni en september, de beste periode om de gr20 af te haspelen, kan het 's nachts sterk afkoelen. Voorzie je dus van de nodige kledij en wees steeds voorbereid.

Onze ervaringen : op 12 september onze 10e etappe. De etappes daarvoor : steeds schitterend weer. Niettegenstaande we 's morgens te Vizzavonna vertrokken waren met pakweg 25į, kwamen we doorweekt aan in de Bergeries de Capannelle. De volgende dag : regen, wind, mist en zelfs sneeuw. 2/3e van de stappers zag het niet meer zitten. Zelf zijn we toch vertrokken, doch in de "Col de Verde" was er geen plaats. Dan maar verder naar de volgende berghut, de Refuge de Prati. Hier aangekomen was er eigenlijk ook geen plaats meer. Iedereen die de dag ervoor was aangekomen had verbod gekregen om te vertrekken. Ook moest iedereen verplicht binnenslapen. In een hels onweer en in dichte mist zijn we de volgende dag tůch vertrokken naar de Refuge d'Usciolu, waar we zijn aangekomen in een temperatuur van om en bij de 30į !
Tip : de bergwachters van het PNRC houden een blog bij waar je de toestand ter plaatse min of meer kan volgen.

Alternatieven

De beste start- en eindpunten zijn uiteraard Calenzana, Vizzavona en Conca. Daarbuiten zijn er nog een paar mogelijke toegangspunten die je toelaten de GR20 op een andere plaats aan te vatten of te beŽindigen.
  • Bonifatu - Refuge de Carozzu. Er is een weg vanuit Calenzana naar het Maison Forestiere de Bonifatto en een beetje verder tot de Cirque de Bonifatu. Hier kan je via een alternatieve weg naar de berghutten Piobbu and Carozzu. Zie etappe 1.
  • Asco Stagnu (Haut-Asco), eindpunt van de 3e etappe is met de wagen te bereiken via de D147 vanuit Ponte Leccia. Haut Asco is a popular ski-oord en het startpunt voor de beklimming van de Monte Cinto, Corsica's hoogste bergtop.Liften is een mogelijke optie, maar er is ook busverbinding tussen Ponte Leccia en Asco.
  • Col de Verghio is een bergpas op de D84 van Corte naar Porto. Zie etappe 5 voor meer informatie. Tijdens het zomerseizoen is er een busverbinding tussen Corte ten Porto via de Col de Verghio.
  • Een wandelpad (Mare e Mare nord) gaat doorheen de Gorges du Tavignano begint in Corte en gaat via de refuge de la Saga naar het Lac de Nino (6e etappe)
  • Een andere wandelpad gaat via Corte via de Gorges de la Restonica en bereikt de GR20 naibj het Lac de Melo (7e etappe) In de zomer is er een bus van Corte naar de Bergeries de Grutelle. Reken hiervoor ongeveer 1 uur.
  • Refuge de Manganu, het eindpunt van etappe 6, kan je te voet ook bereiken via het Lac de Creno en dit vanuit de dorpjes Soccia en Orto.
  • Een wandelpad verbindt de Refuge de Pietra Piana in de 7e etappe met Guagno.
  • Bergerie de Capannelle, 10e etappe, bevindt zich aan het einde van de weg vanuit Ghisoni. Autostop is hier heel moeilijk, want veel trafiek is er niet.
  • Col de Verde (etappe 11) bevindt zich op de D69 van Ghisoni naar Cozzano. Ook hier weinig trafiek.
  • De D268 van Ajaccio naar de oostkust passeert GR20 op de Col de Bavella (etappe 14).
© Jan Van Meirvenne - 2013
Top