pathinfo : /website/jan.nsf/wandelnetwerken/landvanmortagne.html http_referer : refencoded: googlesearch htmlfrontmatter v2attach 0 host : www.wandelwereld.be:8080nl
routeinfo
Wandelnetwerk Land van Mortagne
Wandelnetwerk Land van MortagneDit eerste wandelnetwerk in de Leiestreek situeert zich tussen de Schelde, de Leie en het Kanaal Bossuit-Kortrijk. De benaming Land van Mortagne is afkomstig van de adellijke familie Mortagne die in de 13de eeuw de Heerlijkheid van Spiere in bezit had. Het kasteel van Spiere werd in 1477 vernield door de Fransen. Het huidige kasteel dateert uit 1710. Het is nog steeds bewoond en niet te bezoeken. Van op de straat krijg je toch een goed zicht op het mooie gebouw.

Het wandelnetwerk staat garant voor meer dan 150 km wandelgenot. Het omvat een gebied van meer dan 5.000 ha. In het zuiden vormt de Schelde de grens en in het oosten het Kanaal Bossuit-Kortrijk. In de brochure wordt extra aandacht besteed aan de geschiedenis van het kanaal en aan het economische en recreatieve belang van de waterwegen voor de regio. Typisch voor het Land van Mortagne zijn de eeuwenoude veldkapellen en de vele imposante vierkantshoeves. Een andere troef zijn de talrijke kerkwegels die in de regio nog aanwezig zijn. Naast de historische bossen zoals het Grandval- en het Argendaalbos, wandel je langs meer recente natuurparels zoals het Mortagne- en het Orveytbos en de natuurreservaten De Vaarttaluds en De Oude Spoorweg. De Trimaarzate, ooit een belangrijke economische ader en de dagelijkse treinverbinding voor duizenden grensarbeiders, vormt vandaag de ruggengraat van het wandelnetwerk.

De kaart op schaal 1:16.000 toont alle paden, knooppuntnummers, rustplaatsen, horeca en bezienswaardigheden. Op de ommezijde vind je een aantal foto’s en kaderstukjes met toeristische en historische wetenswaardigheden.
© Jan Van Meirvenne - 2013
Top